Waarom met de camper?

Vaak wordt op fora of facebookgroepen gevraagd of je beter met de camper of met de auto met hotels kunt gaan. Regelmatig worden hierop, door mensen welke met de auto reizen, alle nadelen genoemd van het reizen met de camper, meestal zonder dat deze mensen uit eigen ervaring spreken. Veel gehoorde nadelen zijn het niet kunnen parkeren in grote steden, in een goed bed willen slapen, geen tijd kwijt zijn aan het opruimen, bed opmaken, afwassen of legen van de tanks, groot en log, het rijden op zich, het niet kunnen rijden van dirtroads, het zelf moeten koken etc etc. De meeste vooroordelen wil ik met dit stuk weerleggen. Ik ga hierbij alleen maar uit van onze eigen ervaring en het waarom wij juist wel voor de camper kiezen.

Natuurlijk zit er verschil tussen het reizen met de camper of met de auto. Vaak als de vraag op fora of facebookgroepen gesteld wordt antwoord ik ook dat het twee heel verschillende manieren zijn van reizen. Verschillend ook in de beleving. En dat de keuze niet gemaakt moet worden op wat nu het goedkoopste is, maar op welke manier voor jou de beste is.

Het is al gebleken dat de kosten van reizen met de camper nagenoeg gelijk zijn aan reizen met de auto en hotels. De camperhuur en het benzine gebruik zijn duurder, maar daarentegen zijn de campings goedkoper, en hoef je niet iedere maaltijd in een restaurant te gebruiken.

Tijdens onze reizen smijten wij niet met geld, maar beknibbelen ook niet. We sparen het hele jaar voor deze vakantie en doen dat wat we leuk vinden en waar we zin in hebben. Met een dubbel inkomen en maar met zijn tweeën zijn tijdens de reis maakt dit natuurlijk ook wat makkelijker. Toch proberen we ook waar we kunnen geld te besparen. Dit begint al bij het boeken van de camper. Dit doen we altijd heel erg vroeg. Meestal boeken we de camper voor het jaar erop al voordat we onze reis van dat jaar gehad hebben. Dit vroegboeken levert een besparing van 20% op de camperhuur. Verder reizen we buiten het hoogseizoen waardoor de prijzen ook weer wat lager liggen.

Maar waarom kiezen wij nu toch voor de camper boven de auto? Wij hebben wel eens een korte trip gedaan met de auto, en huren regelmatig een auto aan het begin en einde van onze reis. De eerste keer dat we een auto gehuurd hadden aan het einde van de reis deden we de eerste dag dat we met die auto rondreden de uitspraak, dat het toch wel lekker reed zo’n auto. Je bent sneller, parkeert sneller wanneer je aan de kant van de weg iets ziet waar je wil stoppen en het rijdt rustiger. Totdat we bij het hotel kwamen en met onze koffers moesten slepen, toen riepen we beide in koor "volgend jaar toch weer de camper".

En dat is gelijk punt 1 waarom wij voor de camper kiezen. Na het ophalen van de camper ruim je de camper in. Alle spullen en kleding krijgen een vaste plek in de camper. Je hoeft dus niet uit je koffer te leven. De koffers passen met gemak in een van de opbergvakken van de camper of kun je soms zelfs achterlaten bij de camperverhuurder (wanneer je een rondje rijdt en dus de camper weer inlevert op de locatie waar je hem hebt opgehaald) De camper heeft meer dan genoeg bergruimte voor al je spullen en al je eten en drinken.

Na het doen van de boodschappen krijgen ook deze spullen een vaste plek in de camper. Ook hier is genoeg ruimte voor. En dat is dan punt 2. De camper is voorzien van een koelkast, een ruim vriesvak, een magnetron, een gasstel, een toaster, een koffiezetapparaat (de laatste twee zijn geloof ik Roadbear specifiek) en vaak ook nog een oven. Je hebt dus alles bij de hand. Kunt overal waar je bent een maaltijd bereiden, koffie zetten, koud drinken pakken of zelfs een ijsje uit de vriezer halen. Je bent dus van alle gemakken voorzien. Ben je bezig een mooie route te rijden en zie je een leuke/mooie plek om te stoppen dan kun je zo met prachtig uitzicht je stoeltjes en tafel buiten zetten, de luifel uit doen en op het gemak lunchen of gewoon rustig zitten en wat drinken.

Wat ik persoonlijk een nadeel van het reizen met de auto vond was het regelmatig op moeten zoeken van een toilet. En zie daar… punt 3 van het voordeel van het reizen met de camper. Je hebt altijd en overal je toilet bij je. Zelfs onderweg onder het rijden kun je deze gebruiken! Niet heel gemakkelijk in een rijdende camper, maar het kan! Ik hoor wel eens geluiden van "ja, maar die toilet moet je legen en schoonmaken" Het legen van de tanks hoeft niet iedere dag, een keer per drie dagen is voldoende. Het schoonmaken is vijf tellen werk!

Vaak lees en hoor ik ook "kamperen is gewoon niets voor mij!" Nou laat ik dan een geheimpje vertellen, voor mij ook niet! Ik hou helemaal niet van kamperen, maar kamperen met de camper heeft eigenlijk niets meer met kamperen te maken. Ja je staat op campings, maar de camper is eigenlijk een best wel te vergelijken met luxe vakantie woning. Zeker als je dan ook nog een camper met slide-out hebt. En die woning staat ook nog eens midden in de natuur wanneer je daar zin in hebt, en wil je een keer in de bewoonde wereld overnachten kan dat ook.

Komen we gelijk op het punt parkeren. Wij hebben tot nu toe 1 x mee gemaakt dat we moeite hadden met het vinden van een parkeerplaats. En dat was in Sedona. Het was er druk en er waren geen grote parkeerterreinen. Uiteindelijk is het wel gelukt. Bij supermarkten en restaurants is het vaak geen enkel probleem, de parkeerterreinen zijn groot en hebben vaak meer dan voldoende plek. In kleinere plaatsen is eigenlijk altijd wel een plek te vinden en soms moet je dan iets verder lopen. In grote steden zijn vaak speciale RV parkeerplekken. Ook hiervandaan moet je soms iets verder lopen of kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Vergeet niet dat reizen met de camper iets echt Amerikaans is, en dat de huurcampers waar wij mee rijden vaak veel kleiner zijn dan waar de amerikanen zelf mee rijden.

Zelf kopen wij vaak fietsen bij de camper. We parkeren da buiten het centrum en gaan op de fiets verder. Voor ons een prima oplossing. Bij de Walmart koop je al een fiets voor 90 dollar en je hebt er de hele vakantie plezier van. Ook in de parken of op campings is de fiets een uitkomst.

Nog even over het kamperen en campings. Bij onze eerste reis had ik geen idee wat ik me voor moest stellen bij een camping. De schrikbeelden van europese campings, overvol, hele families bij elkaar, rondrennende en schreeuwende kinderen. Dat zag ik echt niet zitten. Maar in Amerika vind je deze campings niet. Er zijn heel veel kleine natuur campings, zonder faciliteiten (die heb je ook niet nodig, want je hebt alles zelf bij je) er zijn KOA’s en er zijn RV parken. Zelf houden we niet zo van de RV parken. Deze zijn luxer, hebben wel mooie vlakke plaatsen, vaak een zwembad, soms zelfs iets van animatie. Hier vind je de grote bussen waarmee de Amerikanen zelf rondrijden. Sommige plekken hebben een eigen patio met schommelbank en buiten keuken. En vaak luxe sanitair.

De natuur campings in de parken, state parks, de forrest campground zijn zeer ruim ingedeeld. De plekken zijn vaak enorm. iedere plek heeft een eigen picknick tafel, een eigen bbq annex vuurpit. Vaak zijn de plekken gescheiden door bossages en heb je meer dan genoeg privacy op je plek. De campings in Amerika zijn stil. Wij hebben in al die jaren misschien twee keer meegemaakt dat er schreeuwende kinderen over de camping liepen te rennen. Nog nooit, of nee, twee keer muziek van iemand anders gehoord. Maar over het algemeen hangt op de camping een serene rust en houdt iedereen rekening met elkaar. Je kunt dit natuurlijk saai vinden maar wij houden ervan!

Dat sanitair is het volgende puntje. Een ander schrikbeeld was het douchen en zo op campings. Ik zag me al met mijn wc rol en handdoek over de camping lopen. In een douche staan met haren van een ander in het putje. Op een smerige wc zitten. Maar a. dat valt allemaal reuze mee op de amerikaanse campings. Het sanitair is over het algemeen zeer schoon. En b, als je het echt niet wilt hoeft het ook niet, want je hebt je eigen douche bij je! De eerste zes jaar van onze reizen heb ik geen camping douche van binnen gezien, maar altijd gebruik gemaakt van de douche van de camper. Ja, je kunt geen uren onder de douche staan, ja, er zit niet heel veel druk op het water, ja, de ruimte is niet enorm, maar het is prima te doen.

Dan het slapen. Onze ervaring is dat de bedden in de camper prima liggen. Roadbear heeft ook wat grotere bedden, dat ook langere mensen er in passen. En de kwaliteit van de matrassen is prima. En het opmaken? Dat is een fluitje van een cent. Even het dekbed terugslaan en je bedje is weer gespreid.

Soms hoor je dat mensen geen zin hebben om te moeten koken als ze op vakantie zijn en daarom voor een auto met hotel kiezen. Maar wanneer je met de camper reist ben je niet verplicht om in de camper te koken! Wij eten regelmatig uit. Niet altijd in de avond maar soms al in de middag wanneer we nog onderweg zijn. Of ’s avonds wanneer we in of in de buurt van een stad zitten. Echt uitgebreid koken doen we ook niet in de camper. Wat we wel doen is ’s avonds de bbq aansteken, een bak sla erbij maken, soms wat magnetron friet of puree erbij en zitten we heerlijk in de natuur te eten. Daarna een paar houtblokken op het vuur, glaasje Baileys erbij en de avond is compleet onder een overweldigende sterrenhemel. Dat is een van de redenen waarom wij voor de camper kiezen. In een hotel ben je veroordeeld tot je hotelkamer. Persoonlijk voelt dat voor ons niet prettig. Je hangt toch een beetje op dat bed en kijkt een beetje tv, terwijl je met de camper buiten kunt zitten, nog wat van de natuur kunt genieten. Soms het wildlife om je camper hebt lopen. En is je glas leeg dan haal je weer een nieuwe uit de koelkast. En de afwas? Ach dat valt best wel mee! Zolang je geen 3 gangen menu kookt kost het niet veel meer dan 5 tot 10 minuten per dag.

Dan zeggen de mensen misschien "Ja, maar ik kijk graag nog wat tv in de avond" Nou ook dat kan in de camper. De camper is uitgerust met TV en antenne, en op sommige campings ook met kabel tv. Dus kun je echt niet zonder dan kan dat in de camper ook.

En dan nog het argument "je kunt met de camper geen dirtroads rijden"! Ja, dat klopt! Alhoewel… wij er toch wel een paar gereden hebben, en Nee het is geen pretje, maar een gravel road is goed te doen. En Nee, het mag niet van de verhuurder, maar het mag van de verhuurder van de auto ook niet, en toch doen we het massaal. Soms willen wij een bepaalde dirtroad heel graag rijden en is het echt niet met de camper te doen. Dan huren we wel eens een jeep om toch die speciale weg te kunnen rijden.

Nu wil ik met dit stuk geen mensen uit de auto praten. Een ieder moet doen waar hij of zij zich het beste bij voelt! Maar ik hoop dat de mensen die willen weten hoe het nu is om met een camper te reizen, en vragen hebben bij alle regelmatig genoemde nadelen, nu beter hun keuze kunnen maken.

Gaan we echt nooit een reis met auto en hotels maken? Daar zeggen we geen ja op. Want wanneer de tijd korter is, een week tot twee weken, is het misschien wel handiger om niet met de camper te reizen. Het ophalen en inleveren van de camper kost gewoon een dag. Dus ben je al twee dagen kwijt van de vakantietijd. En met de auto kun je meer kilometers maken per dag mocht dat nodig zijn omdat je tijd korter is. Dus wellicht als we weer een keer een kort tripje maken dat we voor de auto kiezen. Maar als het even kan, zullen we verder altijd voor de camper kiezen.

Volg ons

Youtube: Marenko Buscamper.              Instagram: Marenkoontour


Camperreizen Amerika

Camperreizen Europa