Camper tips, het hoe wat en waarom

Wat is handig om mee te nemen wanneer je een camperreis in Amerika gaat maken? Wat koop je op de eerste dag als je boodschappen gaat doen? Hoe zit het met het vullen en legen van de tanks? En met het gebruik of gemis aan stroom? Hoe ga je om met koude of hitte!

Antwoorden op al deze vragen lees je hier.

Wat is handig om mee te nemen op camperreis?

Ik ga hierbij uit van wat wij zelf meenemen en handig is.

Keuken- en Theedoek

Wij nemen altijd een extra setje (oude) thee- en keukendoeken mee. Je krijgt het wellicht ook mee bij de verhuurder (bij Roadbear wel) maar dat is vaak 1 keuken- en 1 theedoek. Het is altijd handig om meer bij je hebben. We nemen altijd oude mee, en die gooien we aan het einde van de reis weg.

Hoeslaken

Oud hoeslaken met elastiek voor over het matras. Je krijgt ook lakens van de verhuurder maar dit is zonder elastiek en passen vaak maar net over het grote bed. Een oud hoeslaken met elastiek blijft beter zitten. Aan het einde van de reis blijft dit ook in Amerika.

Omvormer

De omvormer kun je gebuiken om onderweg extra elektronica op te laden, of wanneer je op een campground zonder stroom staat. Wij hebben een hele simpele omvormer, ooit gekocht bij het kruidvat, en deze voldoet prima.

Stekkerblok

Ook nemen wij een stekkerblok mee. Deze kun je aan de omvormer hangen maar ook via een wereldstekker in een stopcontact in de camper (werken alleen wanneer je aan het stroom staat of wanneer de generator aanstaat) Op deze manier kun je meerdere apparaten tegelijk opladen.

Wereldstekker.

Wij nemen maar 1 wereldstekker mee omdat we daaraan ons stekkerblok hangen. Meer wereldstekkers zijn dus niet nodig.

Teflon tape

Ook gaat er een rolletje teflon tape in de koffer. De ervaring leert dat het altijd lastig is om de waterslang zonder lekken aan de camper te bevestigen. Een rolletje teflontape is dan altijd handig.

Waterdrukverdeler

Tijdens een van onze reizen hebben wij ook een waterdrukverdeler aangeschaft. Ook dit helpt tegen het lekken van de waterslang. Deze hebben wij in de Walmart gekocht voor ongeveer 8 dollar. Eigenlijk hoort dit dus onder welke boodschappen haal je de eerste keer.

Kleine schroevendraaier.

Altijd handig om iets wat is losgetrild weer vast te draaien of bijvoorbeeld voor het in elkaar zetten van de bbq.

Navigatie

Wij gebruiken zelf de app Sygic, maar je kunt ook een tom tom met kaarten voor amerika meenemen, of een andere app of navigatiesysteem. Handig is dat je vaak thuis al de route erin kunt zetten, of adressen van favorieten zoals winkels en restaurants of campgrounds.

Dagrugzak

Kun je eventueel ook daar kopen, maar is altijd handig bij het maken van wandelingen.

Ducktape

Altijd handig om iets wat loskomt weer vast te plakken. Soms komt het voor dat een kastje tijdens het rijden niet goed gesloten blijft, een stukje tape zorgt dan dat het kastje wel dicht blijft en de inhoud van het kastje blijft waar het hoort.

En verder

Medicijnpaspoort voor als je medicijnen gebruikt. Een verrekijker. Een hoofdlampje voor ’s avonds bij het kampvuur.

Wat koop je op de eerste dag als je boodschappen gaat doen?

Als je de camper hebt opgehaald is meestal de eerste stop een supermarkt. Dit kan bijvoorbeeld een Walmart zijn. Wij zelf kiezen altijd voor de Walmart omdat we dan met 1 winkel klaar zijn en niet ook nog andere winkels af hoeven te gaan. Het doen van de eerste boodschappen kost toch al snel twee uur of meer. 

Wij maken zelf van te voren een lijstje met wat we nodig hebben. De Walmart is zo groot en ze hebben zoveel, zonder lijstje ben je nog meer tijd kwijt met kijken naar wat er allemaal is.

Het lijstje is verdeeld in twee delen, food en non-food. Eerst wordt het ene lijsjte afgewerkt en daarna het andere. Na 8 jaar weten we wat er ongeveer te krijgen is en ook nog eens waar we het moeten vinden. Dat kan vooral de eerste keer nogal eens wat tijd kosten.

Wat hebben wij erop staan wat zeker mee moet:

Blokjes voor in de toilet. Je kunt hier handige pods voor kopen. Deze gaan elke keer nadat de zwart water tank geleegd is in het toilet. 1 per keer, en even flink doorspoelen met water zodat het spul zich goed kan vermengen met water. Dit houdt vieze luchtjes in de camper tegen.

Verder kopen wij:

schoonmaakdoekjes, glassex, chloor, wasmiddel, wasverzachter, tissues, wc papier, bbq, kool, firestarter,aanmaakblokjes, tafelkleed, vaatdoekjes, zonnebran, Deep off woods (insectenspray), deo, tandpasta, shampoo, cremespoeling, doucheschuim, scheerschuim, gel, haarspray, fleecedeken, en een koekepan metantiaanbaklaag.

Zoals je kunt lezen nemen wij niets mee aan shampoo of andere spullen maar kopen het allemaal daar. Wat voor de eerste dagen meegaat zijn die kleine vakantie verpakkingen.

Qua food kopen wij voor de eerste paar dagen eten, ook een aantal diepvries producten voor als we geen zin hebben om uitgebreid te koken. In de Walmart verkopen ze ook magnetron friet erg handig, daar hebben we altijd wel een paar pakjes van op voorraad. Verder natuurlijk veel water en ander drinken.

De watertanks

Een camper heeft 3 tanks onder het woonoppervlak zitten. Een schoonwatertank, de naam zegt het al, hier zit je schone water in. In de camper zit een electronisch bordje waarop je kunt zien hoeveel water je nog hebt of hoe vol de andere tanks zijn. Op sommige campgrounds of dumpstations kun je drinkbaar water tanken, maar het komt ook voor dat het water niet drinkbaar is. Hiervoor is het ook nodig om genoeg drinkwater in te kopen. Het drinkwater uit de kraan heeft trouwens ook nog vaak een chloorsmaak wat wij zelf niet lekker vinden. Als drinkwater kopen wij bronwater, wij vinden dit net even lekkerder danpurified water.

Wanneer je op een camping staat met full hook-up kun je de waterslang aan de camper bevestigen. Je vult dan niet je tank maar krijgt rechtstreeks water uit de aansluiting. Vergeet niet voor het weggaan de schoon watertank nog even te vullen, zodat je ook water hebt wanneer je zonder hook-up staat of onderweg bent.

De blackwater tank is voor het water uit de toilet. De greywater tank is voor het water uit de keuken en douche. Wanneer je deze tanks gaat legen, leeg dan eerst de black watertank en daarna de grey watertank. Hierdoor spoelen de leidingen en ook de slang waarmee je de tanks leegt gelijk een beetje schoon.

Het legen van de tanks is simpel, je kunt dit naast je camper doen als je full hook-up staat of bij een dumpstation die nagenoeg elke camping wel heeft. Je krijgt een grote invouwbare slang mee, deze koppel je aan de camper, hierna kun je via een hendel eerst de black watertank legen en daarna via een andere hendel de grey watertank legen. Nadat je tanks leeg zijn de slang nog even naspoelen met schoonwater zodat je geen nare luchtjes in de camper krijgt.

In de tanks zitten sensoren, deze sensoren zorgen ervoor dat je in de camper via het eerder genoemde paneel kunt zien hoe vol of leeg de tanks zijn. Met name in de black watertank kan het zo zijn dat wc papier voor zo’n sensor blijft hangen waardoor ook na het legen van de tank, het lijkt als of de tank nog vol is. Wat kan helpen is om met de waterslang in de toilet de toilet nog een keer goed door te spoelen. En vooral niet te snel legen van je black watertank. Het beste is ook om je tanks direct na aankomst op de camping of dumstation de tanks te legen zodat alles nog goed losgeschud is van het rijden met de camper.

Stroom

De camper beschikt over twee accu’s. Een voor de motor/auto en een voor het huishoud gedeelte. Je kunt de tweede accu ongeveer een dag of drie gebruiken zonder dat hij opnieuw opgeladen hoeft te worden. Het opladen van beide accu’s gebeurt vanzelf tijdens het rijden.

De koel- en vrieskast schakelt automatisch naar stroom wanneer je de camper aan het stroom koppelt en gaat automatisch terug naar gas wanneer je de camper weer van het stroom haalt.

Op de campground met stroom heb je vaak keuze uit twee verschillende amperes 30 en 50. Voor de huur camper is 30 genoeg. 50 is voor die grote bussen die vaak ook wasmachines en drogers aan boord hebben.

Wanneer je het liefste op natuurcampgrounds staat waar geen stroom voorzieningen zijn kun je een omvormer mee nemen. Hiermee kun je wanneer de camper rijdt, en voor niet te grote stroomvreters ook je electronica opladen. De omvormer gaat aan de ene kant in de 12V aansluiting aan de andere kant kun je dan een stekkerblok hangen en zo al je apparatuur opladen.

De meeste huurcampers hebben ook een generator aan boord. Vaak betaal je hiervoor extra per uur, en bij sommige verhuurders kun je het gebruik afkopen. Let wel op dat de meeste campings de generator alleen tussen bepaalde en beperkte uren toestaan. De generator werkt op de benzine van de camper. Wanneer de tank minder dan een kwart vol is, werkt de generator niet

Zelf gebruiken wij de generator zo min mogelijk. Het maakt toch herrie en zeker in natuurgebieden doe je daar je buren geen plezier mee. Maar in geval van nood kan het gebruik van een generator zeker handig zijn.

Airco en verwarming

De meeste campers zijn ook uitgerust met een verwarming en een airco.

Warmte

De airo gebruikt stroom en werkt dus alleen als je aan het stroom staat of de generator laat draaien. De camper heeft in principe twee airco’s. Een in de cabine van de auto, de gewone airco die onze auto’s ook hebben. Een een airco unit op het dak. Deze unit is er overigens ook de reden van dat camperverhuurders de hoogte van de camper altijd hoger aangeven dan deze in werkelijkheid is.

De campers van roadbear zijn tegenwoordig zelf uitgerust met een climate control. De temperatuur van de camper kan daarmee dus constant gehouden worden door of te koelen of te warmen. Erg handig! De hele nacht de airco aanhouden is iets wat natuurlijk wel kan, maar echt rustig slapen doe je er niet mee. Wat wij doen is een uur voordat we naar bed gaan de airco even goed laten koelen. Overdag op de campground alle gordijnen in de camper naar beneden houden en alle ramen en dakluiken dicht. Zodra de zon onder is en het wat afkoelt zetten we alles open zodat het goed door kan waaien. Ook’s nachts houden we alles open. Behalve als het buiten nog zo warm is dat het echt te warm is in de camper. Dan zetten we de airco aan.’s nachts, bij erge hitte gebruiken we dan de climat control zodat de camper op temperatuur blijft.

Koude

De campers zijn ook uitgerust met een verwarming deze gaat op gas en is dus altijd te gebruiken. Verwacht je nachtvorst houdt de dan de verwarming op minimaal 10 graden. Op deze manier zorg je dat de leidingen, welke onder de vloer liggen, van de camper niet bevriezen. En koppel natuurlijk de waterslang en de slang voor het legen van de watertanks af. Leg deze slangen in een vak in camper zodat deze ook niet bevriezen en je ze de volgende ochtend ze gewoon kunt gebruiken en je vroeg kunt vertrekken wanneer je dat wilt.

Ook de verwarming kun je op climate control zetten zo blijft hij niet de hele tijd loeien maar verwarmt wanneer nodig.

Om het aangenaam te houden in de camper bij koude kun je ook de gordijnen dicht houden en het "laken" (er is een soort gordijn/laken in de camper om het rijders gedeelte af te sluiten van het zitgedeelte) tussen de cabine en het leef gedeelte van de camper te hangen. Je houdt dan al veel kou buiten.

Het gas wat gebruikt wordt is Propane. Ook de inhoud van deze tank kun je aflezen op het eerder genoemde panel. Let op, als je de camper in levert moet deze tank ook weer vol zijn. Hou hier rekening mee want het wordt niet bij ieder benzine station verkocht.

Wanneer je een nieuwe camper wegbrengt van de fabriek, krijg je deze wintersized mee. Dit betekend dat het antivries in de leidingen zit. Voordat je dus de watertanks en dus de wc enwastafel en gootsteenkraan kunt gebruiken moeten deze leidingen goed doorgespoeld worden.

Je mag dit pas doen als je uit het gebied bent waar het vriest. Je doet dit door de camper aan het water aan te sluiten en je tank met water te vullen. hierna koppel je afvalwaterslang aan. Zet dan alle kranen open en laat deze goed doorlopen, vergeet ook het toilet niet. Dit kun je eventueel nog een keer herhalen.

Een graad of 5 nachtvorst kun je wel hebben met de camper mits je de verwarming aan zet. Ga je naar echt koude gebieden, dan zul je de camper moeten wintersizen. Dit betekent dat je de toilet en de watervoorzieningen in de camper niet kunt gebruiken.

Volg ons

Youtube: Marenko Buscamper.              Instagram: Marenkoontour


Camperreizen Amerika

Camperreizen Europa